De la începutul anului, doar unsprezece sălăjeni au devenit proprietari prin „Prima Casă”

Aproximativ 100 de sălăjeni reuşesc în fiecare an să primească finanţări în cadrul programului Prima Casă, relevă datele furnizate de către reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Prin programul „Prima Casă” au fost acordate în judeţul Sălaj, circa 100 de garanţii în anul 2012, alte aproximativ 100 fiind aprobate în cursul anului 2013. Valoarea totală a finanţărilor accesate se ridică la 2,5 milioane de euro, potrivit FNGCIMM. De la începutul anului şi până în prezent, 11 familii din judeţ au reuşit să „prindă” un credit „Prima Casă”, în valoare de 250.000 de de euro.
Cu circa 0,4 la sută din totalul creditelor de acest fel asigurate la nivel naţionale, judeţul nostru se situează la coada clasamentului – tocmai pe locul 37, pe primele poziţii aflându-se Bucureşti, Cluj, Ilfov, Timiş şi Constanţa, cu o medie de şapte procente.
Sălăjenii care au beneficiat de acest program au preferat să-şi achiziţioneze locuinţe cu trei camere, mai arată sursa citată. Mai exact, 42 la sută dintre cei care au obţinut un astfel de credit au devenit proprietari de apartamente cu trei camere, 36 la sută au optat pentru locuinţe cu două camere, iar câte opt la sută, pentru garsoniere şi apartamente cu patru camere.
Mai puţin de un sfert din totalul beneficiarilor din judeţ şi-au achiziţionat imobile construite între anii 2008 şi 2013.

Peste două miliarde de lei disponibili în acest an
Începutul anului 2014 a adus veşti bune românilor care doresc să devină proprietari de locuinţe. FNGCIMM a suplimentat fondurile cu 1,2 miliarde de lei, la care se adaugă şi sumele rămase neutilizate în 2013, plafonul total disponibil depăşind două miliarde de lei.
Cel mai mare plafon de garantare a fost acordat BRD-ului: 320 milioane de euro, care va permite acordarea de credite în valoare de 320 milioane de lei, care va permite acordarea de credite în valoare de 640 milioane de lei. La rândul său, BCR a obţinut majorarea plafonului de garantare aferent programului „Prima Casă” cu 252 milioane de lei. Banca Românească dispune de un plafon de garantare de 140 milioane de lei, în timp ce pentru CEC Bank, plafonul a fost majorat cu 144 milioane de lei.
Programul „Prima Casă” a fost introdus în anul 2009, într-un moment în care accesarea unui credit pentru achiziţia ori construirea unei locuinţe se făcea destul de dificil, în principal din cauza lipsei garanţiilor solicitate de instituţiile de credit.
Până la finele anului trecut fuseseră acordate finanţări de peste 4 miliarde de euro, pentru 105.000 de beneficiari din întreaga ţară.
„Prima Casă” se adresează persoanelor care nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nicio locuinţă şi celor care deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.
Aproape toate unităţile bancare din Sălaj permit accesarea de împrumuturi prin programul amintit, avansul perceput fiind de minim 5 la sută din preţul de achiziţie a locuinţei. Creditul se acordă pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de ani, iar dobânda este variabilă.

Leave a Comment